Herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás

Herpeszvírusok által okozott szájnyálkahártya-gyulladás

Becsült olvasási idő: 2:30 perc

A herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz) a szájnyálkahártya és a fogíny igen fertőző gyulladását jelenti. Herpeszvírusok okozzák és cseppfertőzéssel terjed. Főként gyermekeknél alakul ki gyakran a kifejezetten fájdalmas szájnyálkahártya-gyulladás. De a felnőtteket sem mindig kíméli meg a szájnyálkahártya gyulladása.

Mi az a sztomatitisz?

A sztomatitisz a szájnyálkahártya-gyulladás bizonyos típusa, amelyet a herpeszvírusok elsődleges fertőzése okoz. A szájnyálkahártya fertőző gyulladása csaknem kizárólag kisgyermekeknél fordul elő az ötödik életévig – felnőtteknél ritkább.

Az orvosok gingivostomatitis herpeticának is nevezik a szájnyálkahártya-gyulladást. Az idők folyamán a „szájnyálkahártya-gyulladás” kifejezést a sztomatitisz különféle formáira használták. Jelenleg a szájnyálkahártya-gyulladás a köznyelvben a gingivostomatitis herpeticát jelenti.

Már a neve is kellemetlenül hangzik, és a szájnyálkahártya-gyulladás tényleg az. Fertőző afták képében jelentkezik, amelyek hirtelen alakulnak ki és rendkívül fájdalmasak. Halmozottan lépnek fel, és legtöbbször két héten belül gyógyulnak. Ugyanakkor ezalatt főként a kisgyermekek gyakran megtagadják az étkezést. A szájnyálkahártya-gyulladás jelentősen befolyásolhatja az életminőséget.

Mi okozza a herpeszes szájnyálkahártya-gyulladást?

A legtöbb ember magában hordozza a herpeszvírusokat. Azonban nem mindenkinél aktiválódnak, hanem gyakran csak akkor, ha az immunrendszer legyengül. Főként kisgyermekeknél az immunrendszer még nem érett és sebezhetőbb a kórokozókkal szemben. Ezért azt feltételezik, hogy a szájnyálkahártya-gyulladás esetében valószínűleg a szájüregben található, megszokott baktériumokkal szemben kialakuló, hibás immunreakcióról van szó.

A szájnyálkahártya-gyulladás jellegzetes tünetei

A szájnyálkahártya-gyulladás általában hirtelen jelentkezik. A leggyakoribb tünetei a következők:

 • Halmozódó, fertőző hólyagocskák, amelyek igen fájdalmasak

 • Kipirosodott, duzzadt vagy enyhén vérző nyálkahártya

 • Lapos fekélyek a szájnyálkahártyán

 • Fogínygyulladás

 • Fogínyvérzés

 • Fájdalmas duzzanat a regionális nyirokcsomókban

 • Fokozott nyálelválasztás

 • Szájszag

 • Részben levertség, hányás vagy láz

 • A kisgyermekek gyakran megtagadják az evést és ivást

Figyelni kell arra, hogy a szájnyálkahártya-gyulladás ne terjedjen át a felső ajakra, az orrnyílásra vagy az ujjakra. Gondoskodni kell a táplálék- és folyadékbevitelről is, mivel szájnyálkahártya-gyulladás esetén főként a gyermekek gyakran megtagadják az evést és ivást a fájdalom miatt.

Meddig fertőző a herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás?

A megfertőződés és a szájnyálkahártya-gyulladás kialakulása között eltelt idő 3-10 nap. A szájnyálkahártya-gyulladás addig fertőz, amíg a herpeszhólyagocskák a szájüregben meg nem gyógyulnak. Kezelés nélkül ez legfeljebb 12 napig tart. Tartsa észben, hogy a testvérek átadhatják egymásnak a szájnyálkahártya-gyulladást.

Sajnos a herpeszvírusoktól nem lehet többé megszabadulni, ha már egyszer elkaptuk. Azonban maga a szájnyálkahártya-gyulladás csak nagyon ritkán (például stresszhelyzetekben) alakul ki felnőtteknél.

Hogyan lehet elkerülni a szájnyálkahártya-gyulladással történő megfertőződést?

Amíg a herpeszhólyagocskák meg nem gyógyultak, a páciensnek kerülnie kell az érintkezést más emberekkel. Családoknál ez a testvérekre és a szülőkre is vonatkozik. Itt segíthetnek a megelőző intézkedések:

 • Kerülni a szoros testi érintkezést, összebújást vagy puszit
 • Figyelni az alapos szájhigiénére
 • Nem használni közös evőeszközöket, fogkefét vagy cumisüveget
 • A tej vagy a pép hőmérsékletét nem a szájban ellenőrizni
 • Szoptatás csak a mellbimbó alapos megtisztítása után
 • Régi fogkefe eldobása

Segítenek a házi szerek a szájnyálkahártya-gyulladásnál?

Herpeszvírus-fertőzés esetén csak a megbetegedések, például a szájnyálkahártya-gyulladás kezelhető. Maguk a vírusok azonban a testben maradnak, és normális esetben nem okoznak többé problémát.

Ezáltal a szájnyálkahártya-gyulladás kezelése a tünetekre koncentrál és ehhez hozzájárulhatnak a házi szerek. Kamillakivonatot vagy dexpantenolt tartalmazó szájöblítővel enyhíthető a szájüregi gyulladás.

A puha és hűsítő ételek, például a joghurt vagy a hűtött italok is nyugtató hatást fejtenek ki. Ugyanakkor kerülni kell a csípős, savanyú és kemény ételeket: A cseresznye, szilva, citrusfélék vagy kétszersült további fájdalmat okoznak. Figyeljen rá, hogy a gyermeke rendszeresen és elegendő folyadékot igyon. Ennek hiányában fennáll a kiszáradás veszélye. Itt is segíthet a hűtött kamillatea.

Szájnyálkahártya-gyulladás esetén a házi szerek ellenére javasolt az orvos felkeresni. Minél korábban viszi el orvoshoz a gyermekét szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz) esetén kezelésre, annál jobb. A vírusellenes szerek, valamint fájdalomcsillapító szájöblítők, gélek vagy kenőcsök csökkenthetik a panaszokat. A további tünetek, például a láz ellen is felírhatja az orvos a megfelelő gyógyszert.

További érdekes cikkek

Szájnyálkahártya

A szájüreget szájnyálkahártya fedi. Mivel a szájnyálkahártya sejtjei gyorsan osztódnak, a sebek általában gyorsan gyógyulnak.

Afta

Az afták apró, fájdalmas fekélyek a szájban. Általában jól kezelhetők és néhány nap alatt meggyógyulnak.

Szájszag

Szájszagnak hívjuk, ha a kilégzett levegő erős szagot áraszt. Gyakran a nem megfelelő szájhigiéné az oka, de betegségek is kiválthatják.