Fogínyvérzés

A kezdődő gyulladás figyelmeztető jele

Becsült olvasási idő: 2 perc

A fogínyvérzés legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéné következménye. A fogínyvérzés gyakran fogínygyulladásra utal. Azonban testi megbetegedések is okozhatnak fogínyvérzést. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető. Az alapos szájhigiéné emellett a fogínyvérzés megelőzésében is segít.

Mi az a fogínyvérzés?

Az egészséges fogíny világos rózsaszínű és szorosan ráfekszik a fogakra. A fogíny szerkezete kifejezetten szilárd és ellenálló. Ezért nem sérül rágásnál és emellett megakadályozza, hogy a baktériumok a fogíny és a fog közötti résen keresztül a test belsejébe jussanak. Ha a fogíny vérzik, éppen ezeket a feladatokat nem képes már ellátni. Ilyenkor a fogíny különösen érzékeny, ezért már finom érintés is fájdalmat okoz.

Mit jelent, ha a fogíny vérzik?

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. A fogkefén megjelenő vér lehetséges okai az alábbiak:

 • Nem megfelelő szájhigiéné

 • Fogágybetegség

 • Testi betegségek

 • Hormonális hatások

 • Gyógyszerszedés

Nem megfelelő szájhigiéné

A fogínyvérzés leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné. Fogmosásnál nem mindig tisztítjuk meg kellő alapossággal a fogakat. Különösen a fogközöket és a nehezen hozzáférhető helyeket hagyjuk ki gyakran. A fogközökben megtelepedő baktériumok ilyenkor nagyon jól képesek továbbterjedni és fogínygyulladást okozni. Ez vezet a fogínyvérzéshez.

Fogágybetegség

Fogágybetegség esetén a gyulladás az egész fogágyra átterjed. A fogíny nem csupán vérzik, hanem el is fogy. Ha a bakteriális gyulladást időben felismerik, legtöbbször jól kezelhető. Kezelés nélkül a fogágybetegség a fogak meglazulását eredményezheti.

Testi betegségek

De nem csupán baktériumok válthatják ki. Betegségek is okozhatnak fogínyvérzést. Különösen gyakran jelentkezik fogínyvérzés a cukorbetegségben, leukémiában vagy HIV-fertőzésben/AIDS-ben szenvedő betegeknél. Az alultápláltság, például anorexia következtében, szintén fogínyvérzéshez vezethet.

Hormonális hatások

A hormonális változások, amelyeket például a fogamzásgátló tabletta okoz vagy a menstruáció alatt, illetve a pubertásban történnek, fogínyvérzést válthatnak ki. Az sem ritka, hogy a fogínyvérzés terhesség alatt lép fel. Bizonyos hormonok fellazítják a fogínyt és hatásukra a baktériumok könnyebben bejutnak.

Gyógyszerszedés

Nemcsak a fogamzásgátló tabletta, hanem a vérhígító vagy hormontartalmú gyógyszerek is okozhatnak fogínyvérzést, illetve súlyosbíthatják azt.

Fogínyvérzéshez vezethetnek más kockázati tényezők is, például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, a tartós stressz vagy a tápanyaghiány. Mivel ilyen módon gyengül az immunvédelem, ami kedvez a káros baktériumok szaporodásának.

Hogyan lehet megállítani a fogínyvérzést?

A fogínyvérzést nem szabad semmibe venni. A fogínyvérzés megállítása és a gyulladás megelőzése érdekében fontos, hogy időben lépéseket tegyünk ellene:

 • Alapos, de gyengéd fogmosás

 • Fogközök tisztítása

 • Fertőtlenítő szájöblítés

 • Dohányzás abbahagyása

 • Cukorfogyasztás csökkentése

 • Gyulladásgátló szájgél

Szájzuhany használata során óvatosság szükséges: Helytelen alkalmazás esetén ez az eszköz nem megfelelően tisztítja a szájüreget, hanem még jobban bemossa a baktériumokat a fogíny alá. Ezáltal súlyosbodhat a gyulladás.

Mennyire veszélyes a fogínyvérzés?

Ha a fogínyvérzés egyszer jelentkezik, akkor valószínűleg csak egy kis sérülésről van szó. A fogselyem használata révén is kialakulhat enyhe vérzés a megtisztított területeken. Ilyenkor azonban abból kell kiindulni, hogy a fogíny egészséges és ellenálló, és csupán ezen sérülések miatt vérzik.

Nem marad abba a fogínyvérzés vagy már a finom érintés is vérzést okoz? Ilyen esetekben keresse fel fogorvosát. Mert ez az állapot gyulladásra utalhat. Attól függően, hogy mi az oka a fogínyvérzésnek, a fogorvos megtalálja a megfelelő kezelést rá.

További érdekes cikkek

Fogíny

A fogíny védi a fogakat és gondoskodik róla, hogy azok a helyükön maradjanak. Arról, hogy hogyan tehet szert egészséges fogínyre, itt olvashat.

Fogszabályzó és fájdalom

Egy rögzített fogszabályzó irritálhatja a fogínyt, sebesedést okozhat vagy akár szájüregi gyulladást is eredményezhet.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás, más néven gingivitisz, gyakran a nem megfelelő szájhigiéné következménye. Hogy mit kell tenni fogínygyulladás esetén, itt tudhatja meg.