Fogínygyulladás

A nem megfelelő szájhigiéné jele

Becsült olvasási idő: 2 perc

Amikor a szájüreg kipirosodik és megduzzad, vagy akár fájdalmassá válik, gyakran gyulladt a fogíny. A legtöbb esetben a nem megfelelő fog- és szájhigiéné a felelős érte. A fogínygyulladást, más néven gingivitiszt, gyakran baktériumok okozzák. Bár a fogínygyulladás az első alkalommal nem feltétlenül fájdalmas, haladéktalan kezelést igényel a következményes betegségek elkerülése érdekében.

Mi az a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás (gingivitisz) a fogíny gyulladásos elváltozása. A gingivitisz a foglepedék, más néven plakk hatására alakul ki. Az abban található baktériumok lassan átterjednek a fogról a fogínyre, majd elkezdik azt károsítani. Gyakran arról lehet felismerni a gyulladt fogínyt, hogy érzékenyen reagál, piros és duzzadt. Ennek ellenére gyakran nem vesszük észre az olyan tüneteket, mint a fogmosásnál jelentkező, enyhe fogínyvérzés.

Mi a teendő fogínygyulladás esetén?

A fogínygyulladást nem szabad figyelmen kívül hagyni. Fogágybetegséghez és akár a fog kihullásához is vezethet. Néhány egyszerű tipp segítségével megvédheti a fogínyét és megszabadulhat a fogínygyulladástól.

1. tipp: Megfelelő szájhigiéné

A megfelelő szájhigiéné nem csupán javítja a fogínygyulladást, hanem megakadályozza azt is, hogy a gyulladás tovább terjedjen a fogat rögzítő szerkezetekre. A fogközökben ragadt ételmaradékok által azt kockáztatja, hogy a baktériumok akarata ellenére szaporodjanak és nemkívánatos foglepedéket képezzenek – táptalajt a szuvasodás számára és valós fenyegetést a fogai egészségére.

2. tipp: Helyes táplálkozás

Ha jót akar a fogainak és meg szeretné előzni a fogínygyulladást, csak alkalmanként és mértékkel fogyasszon cukortartalmú élelmiszereket. Ez érvényes az ételekre és az italokra is. A savtartalmú táplálékok is megtámadhatják és károsíthatják a fogakat.

3. tipp: Fogorvosi ellenőrzés

Amennyiben a gingivitisz néhány nap után még mindig nem szűnt meg, nem kerülheti el a fogorvosi vizsgálatot. A megfelelő kezelés nélkül szabaddá válhat a fognyak és a gyökér. A foglepedék is gyorsan fogkővé keményedhet, amelyet már csak a fogorvos tud eltávolítani.

Mi történik, ha a gyulladt fogínyt nem kezelik?

Nem véletlen, hogy különösen fontos a megfelelő szájhigiéné. Ezáltal megakadályozhatja, hogy a fogíny begyulladjon, krónikus gingivitisszé súlyosbodjon vagy további, komoly következményekkel járjon:

 • Erős szájszag
 • Fogfájás
 • Szájnyálkahártya gyulladása (gingivosztomatitisz)
 • Nyirokcsomó-duzzanat
 • Tályog a fogíny alatt
 • Fogíny visszahúzódása
 • Fogágybetegség
 • Fogvesztés

Fogínygyulladás megelőzése

Bizonyos tényezők kedvező hatással vannak a fogínygyulladásra. Győződjön meg róla, hogy ismeri ezeket a tényezőket a gingivitisz megelőzése érdekében:

 • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás

 • Legyengült immunrendszer

 • Krónikus betegségek

 • Dohányzás és alkoholfogyasztás

 • Gyógyszerszedés

 • Stressz

 • Terhesség

Fogínygyulladás esetén ne habozzon sokáig

Ha fogínygyulladás feltételezhető, gyorsan kell cselekedni. Ha nem kezelik időben a fogínygyulladást, a gingivitisz nem fordítható vissza. Ehhez be kell tartani egy szigorú szájhigiénés programot. Kérjen tanácsot fogorvosától az egyéni ápolási rutinnak kapcsolatosan. Nem tanácsoljuk, hogy saját maga diagnosztizálja és kezelje magát, ez nem helyettesítheti egy fogorvos tanácsát.

További érdekes cikkek

Fogínyvérzés

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető.

Szájhigiéné

A mindennapi szájhigiéné elengedhetetlen eszközei a fogkefe, szájvíz, stb. Tudjon meg többet szájápolási tippjeinkkel.

Szájüregi gyulladások

A szájüreg gyulladása könnyen további szájbetegségekhez vezethet. Olvassa el hogyan kezelheti illetve előzheti meg ezeket.