Mi az az afta?

Fájdalmas hólyagocskák a szájban

Becsült olvasási idő: 2 perc

Az afta a szájnyálkahártya leggyakoribb megbetegedése. A kicsi, de fájdalmasan gyulladt fekélyek legtöbbször veszélytelenek. Bár az afta általában gyorsan alakul ki és magától meggyógyul, olykor hosszabb ideig fennállhat vagy akár krónikussá is válhat.

Mi az az afta?

Az afta (a kis szivacs görög megfelelőjéből) jelentése egy hirtelen kialakuló és fájdalmas gyulladás a szájüregben. Latinul aphtának vagy aphthának hívják. Az apró, hólyagocskához hasonló fekélyek az érzékeny szájnyálkahártyán, az ajkakon, a garatmandulákon vagy a nyelven jelentkeznek. Kialakulhatnak egy vagy több helyen is a szájüregben.

Hogyan lehet az aftát felismerni? A hólyagocskák gyakran fájdalmat okoznak étkezés vagy beszéd közben. Az aftát tejszerű-sárgás színéről lehet felismerni. Az afták átmérője általában 1-30 mm között van. Emellett gyakran piros terület veszi körül az aftát. A fekélyek legtöbbször kifakadnak, és a sebes terület égő-fájdalmas érzetet okozva begyullad.
Az aftákkal más szájüregi megbetegedések is összefüggést mutatnak. A herpeszes szájnyálkahártya-gyulladásban szenvedő gyermekeknél gyakran találhatók meg a jellegzetes hólyagocskák. A hagyományos aftával ellentétben a herpeszes szájüregi gyulladást herpeszvírus okozza, ezáltal rendkívül fertőző.

Az afta fertőző?

Nem, az afta nem fertőző és nem veszélyes. Bár nagyon fájdalmas lehet, az afta normális esetben ártalmatlan és nem igényel speciális kezelést.

Mi okozza az aftát?

Az afta pontos oka még nem tisztázott. Azonban vannak olyan tényezők, amelyek kedvezőek lehetnek az afta számára:

 • Pszichés stressz

 • Mechanikus ingerek, például fogszabályzó vagy fogpótlás által

 • Fogkefe által okozott sérülések

 • Legyengült immunrendszer

 • Tápanyaghiány, például B12-vitamin, vas vagy folsav

 • Hormonális hatások

 • Ételintoleranciák és - allergiák

Hogyan kezelhető az afta?

Általában az afta helyi kezelése áll előtérben, hogy a panaszokat csökkentsük:

 • Érzéstelenítő kenőcsök vagy gélek a fájdalomcsillapításhoz
 • Súlyosbító tényezők, például savanyú és csípős ételek kerülése
 • Rendszeres és alapos szájhigiéné
 • Szájon át adott fájdalomcsillapító súlyos panaszok esetén
 • Antibakteriális szájöblítő oldatok
 • Növényi gyulladáscsökkentők, például kamilla
 • Tápanyaghiány pótlása, például vas, folsav vagy B12-vitamin

Meddig tart egy afta?

Az afta gyorsan alakul ki, de hosszabb ideig is fennállhat. A szájnyálkahártya gyors sejtosztódása következtében az afta általában gyorsan meggyógyul. Az időtartam a gyulladás mértékétől függ: ennek függvényében az afta már néhány nap után vagy csak hetek, akár hónapok után gyógyul meg. Kezelés nélkül az afta általában 2-4 hétnél nem tart tovább.

Mélyebbre hatoló nyálkahártyahiány esetén a gyógyulás csak hegképződéssel lehetséges. Krónikusan sok és nagy afta erősen korlátozhatja az életminőséget.

Mi a teendő, ha a páciensnek folyamatosan aftái vannak?

Az úgynevezett kiújuló afták újra és újra visszatérhetnek. Gyakran alakul ki újabb fellángolás. Ha Önnek folyamatosan aftái vannak, a pusztán tüneti kezelés nem hoz tartós enyhülést.

Ezért keresse fel a kezelőorvosát, vizsgálja meg az esetleges kiváltó tényezőket, hogy ne kelljen folyvást az aftáktól szenvednie, és kizárhasson más betegségeket. Ez nemcsak akkor érvényes, ha Ön kiújuló aftáktól szenved, hanem akkor is, ha a nyálkahártyahiány nagyon mély.

Emellett az afta megelőzése érdekében nagyon hasznos lehet, ha következetesen minden étkezést követően megtisztítja a szájüreget. Továbbá félévente keresse fel fogorvosát.

További érdekes cikkek

Szájnyálkahártya

A szájüreget szájnyálkahártya fedi. Mivel a szájnyálkahártya sejtjei gyorsan osztódnak, a sebek általában gyorsan gyógyulnak.

Nyomási pontok és fogpótlás

Rosszul illeszkedő fogpótlás esetén könnyen alakulhatnak ki nyomási pontok. Arról, hogy mivel csillapíthatja ezeket a helyi gyulladásokat a szájban, itt olvashat.

Szájüregi gyulladás

A szájüregi gyulladás (sztomatitisz) a szájnyálkahártya és a fogak igen fertőző gyulladását jelenti. Herpeszvírusok okozzák és rendkívül fájdalmas lehet.