Szájüregi gyulladások kezelése

A szájüregi gyulladás nemcsak kellemetlen, hanem fájdalmas is lehet. Emellett figyelembe kell venni: nincs két egyforma gyulladás. El kell dönteni, hogy csupán a fogínyt vagy a szájüreg egyéb részeit is érinti-e a gyulladás, hogy gyors és célzott segítséget kaphassunk. Mert a szájüreg gyulladása könnyen további szájbetegségekhez vezethet.

Mi segít a szájüreg különböző gyulladásai esetén?

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás, más néven gingivitisz, gyakran a nem megfelelő szájhigiéné következménye. Hogy mit kell tenni fogínygyulladás esetén, itt tudhatja meg.

Afta

Az afták apró, fájdalmas fekélyek a szájban. Általában jól kezelhetők és néhány nap alatt meggyógyulnak.

Szájüregi gyulladás

A szájüregi gyulladás (sztomatitisz) a szájnyálkahártya és a fogak igen fertőző gyulladását jelenti. Herpeszvírusok okozzák és rendkívül fájdalmas lehet.

Szájpenész

A szájpenész a szájüreg gombás fertőzése. A szájpenész a nyelven és az szájpofán kialakuló, szürkésfehér felrakódásokról ismerhető fel és gyakran fájdalmas lehet.

Fogínyvérzés

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető.

Szájbetegségek megelőzése

A szájüreg regenerációját néhány egyszerű magatartási szabállyal támogathatjuk.

Táplálkozás

Egyes élelmiszerek irritálják a fogínyt és a szájnyálkahártyát. Túlzott fogyasztásuk esetén gyorsan kialakulhat gyulladás a szájüregben. Például a csípős, savanyú vagy édes élelmiszerek, kávé, fekete tea vagy alkohol elhagyása támogatja a száj regenerációját.

Az immunrendszer támogatása

Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen regenerálni magát, erős immunrendszerre van szükség. A vitaminbevitel, akár táplálékkiegészítők formájában, segít erősíteni az immunrendszert, ezáltal pedig megelőzni a szájbetegségek kialakulását.

Szájhigiéné

A napi száj- és foghigiéné nélkülözhetetlen – a rendszeres fogorvosi vizsgálattal együtt alkalmazva megelőzhetők a szájüregi gyulladások.

Gyógyszerek a szájüregi gyulladások ellen

Nyomást kifejtő fogpótlások, dörzsölő fogszabályzó vagy érzékeny fogíny révén – egy szájüregi gyulladás könnyen további szájbetegségekhez vezethet. A Kamistad® bevált segítség fiatalok és idősek számára, ha a szájüreg gyulladt. Két összehangolt hatóanyagával, a lidokainnal és a kamillával, a Kamistad® pontos fájdalomcsillapítást és gyulladáscsökkentést nyújt egyetlen termékben. A lidokain csillapítja a fájdalmat, a kamilla emellett pedig nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású. Ezért szájüregi gyulladás esetén érdemes a házi patikában a vény nélkül megvásárolható gyógyszert is tartani!

Kamistad® gél

  • A fogíny és a szájnyálkahártya enyhe gyulladásainak kezelésére

  • Afta esetén és fogpótlást vagy fogszabályzót viselő pácienseknél is alkalmazható