Szájszag

Mit jelent a kellemetlen szagú lehelet

Becsült olvasási idő: 2 perc

A szájszagnak különféle okai lehetnek. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéné eredményez kellemetlen szagú leheletet. Azonban szájüregi gyulladások, szájpenész vagy gyomor-bélrendszeri betegségek következménye is lehet a szokatlanul erős szájszag. Arról, hogy hogyan győzheti le a szájszagot és mikor keresse fel a fogorvosát, itt olvashat.

Mi a szájszag?

Szájszag alatt az erős szagú lehelet különféle formáit értjük. Sem a hosszan tartó, sem pedig a hirtelen jelentkező szájszag nem betegség, hanem gyakran a nem megfelelő szájhigiéné jele vagy betegséget kísérő tünet.

Mi okozza a szájszagot?

A szájszagnak sokféle oka lehet. Emellett a szájszag függ a napszaktól és az elfogyasztott táplálékoktól. Továbbá megkülönböztetünk közvetlenül a szájüregben kialakuló szájszagot, illetve olyat, amelynek oka nem a szájüregben rejlik.

A szájszag szájüregi okai

A szájszag nem szájüregi okai

Nem megfelelő szájhigiéné

Általános betegségek, például veseelégtelenség

Rossz állapotú fogazat, például fogszuvasodás

Gyomorgyulladás

A fogpótlás ápolásának elhanyagolása Kóros bélflóra

Szájnyálkahártya-gyulladás

Bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok

Fogínygyulladás

Stressz

Fogágybetegség

Diéták és helytelen táplálkozási szokások

Gombás fertőzések vagy baktériumok

Dohányzás

Tályog vagy sérülés a szájüregben

Alkohol

Szájon keresztüli légzés

 

 

Sok esetben a szájszag okai a szájüregben keresendők: A fogak közötti résekben megtelepedett baktériumok némelyike gyakran a nyál vagy az ételmaradékok lebontása során ként szabadít fel. Ételek, élvezeti szerek, illetve a szájszárazság vagy az éhgyomri állapot is eredményezhet átmeneti szájszagot. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a gyomor-bélrendszer különféle zavarai is szóba jönnek oki tényezőként.

 

Hogyan lehet megállapítani a szájszagot?

A saját leheletünket csak nehezen tudjuk megvizsgálni, hogy van-e szájszagunk. Az alábbi tippekkel könnyebben felismerheti, ha szájszaga van:

  • Rövid időre nyomja a csuklóját a nyelvéhez, hagyja a nyálat megszáradni, majd szagolja meg.
  • Ellenőrizze, hogy a nyelve lepedékes-e, és adott esetben távolítsa el a lepedéket egy nyelvtisztítóval.
  • Fogselyemmel tisztítsa meg a fogközöket, majd szagolja meg azt.

Mi segít szájszag ellen?

Sok esetben saját magunk is megszüntethetjük a kellemetlen szagú leheletet. De mit lehet tenni a szájszag ellen?

  • Rendszeres és alapos szájhigiéné

  • Elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentése a fogszuvasodás megelőzése érdekében

  • Megfelelő folyadékbevitel

  • Rendszeres fogászati ellenőrzések

  • Antibakteriális szájöblítő oldatok

  • Alkohol, kávé és nikotin csak mértékkel

  • Rágógumi a nyálelválasztás serkentéséhez

A legfontosabb, hogy naponta többször tisztítsa meg a fogait és a szájüreget. A rendszeres és alapos szájhigiéné nemcsak megszünteti a szájszagot, de meg is előzi azt. Figyelem: Ne felejtse el a fogközöket és a nyelvét is megtisztítani.

A szájszag kialakulását elősegítő tényezők elkerülése is Öntől függ. Ide tartozik a stressz csökkentése, a szájon keresztüli légzés kerülése, valamint a lemondás a dohányzásról, alkoholról és édességekről.

Emellett rendszeresen keresse fel a fogorvosát ellenőrzés céljából, hogy megelőzze a szájszagot és a fogak károsodását. Ha a szájszagot szájöblítővel szeretné megszüntetni, szintén kérje ki a fogorvosa tanácsát. Ő javasolni tud Önnek egy megfelelő terméket. A pasztillák, rágógumik vagy szájspray-k használata alkalmas arra, hogy a kellemetlen szagú leheletet átmenetileg javítsa – ugyanakkor nem helyettesítheti az alapos fog- és szájhigiénét.

Mikor kell szájszag esetén orvoshoz fordulni?

Szokatlanul makacs és hosszan tartó szájszag esetén a legjobb fogorvoshoz fordulni. Megvizsgálja a szájüreget, hogy megállapítsa a szájszag eredetét és súlyosságát. A megfelelő kezelés nagymértékben függ az októl.

A fogorvos kiküszöbölheti a fogproblémákat, és adott esetben megtisztítja vagy kicseréli a nem megfelelően ápolt fogpótlást. A professzionális fogtisztítás is sokszor segít. Ha a fogorvos nem talál szájüregi okot, általános betegség feltételezhető. Ebben az esetben a háziorvosához vagy egy adott szakorvoshoz irányítja Önt.

További érdekes cikkek

Szájhigiéné

A mindennapi szájhigiéné elengedhetetlen eszközei a fogkefe, szájvíz, stb. Tudjon meg többet szájápolási tippjeinkkel.

Szájpenész

A szájpenész a szájüreg gombás fertőzése. A szájpenész a nyelven és az szájpofán kialakuló, szürkésfehér felrakódásokról ismerhető fel és gyakran fájdalmas lehet.

Szájüregi gyulladás

A szájüregi gyulladás (sztomatitisz) a szájnyálkahártya és a fogak igen fertőző gyulladását jelenti. Herpeszvírusok okozzák és rendkívül fájdalmas lehet.