Szájnyálkahártya

A szájüreg belsejének nélkülözhetetlen bélése

Becsült olvasási idő: 3 perc

A szájnyálkahártya a külső bőrrel szemben rendkívül nedves és jó a vérellátása. Ettől még fájdalmasabbak a szájnyálkahártya-problémák. A gyulladások és sérülések eredménye duzzadt, durva vagy száraz szájnyálkahártya lehet. Olykor nyilvánvaló az ok, esetenként azonban a szájnyálkahártyát érintő, kellemetlen panaszok mögött egy betegség bújik meg. Jó hír azonban: A gyors sejtosztódás miatt a szájnyálkahártya a sérülések után általában gyorsan regenerálódik.

A megváltozott szájnyálkahártya okai

Az egészséges szájnyálkahártya halvány rózsaszínű, megfelelően nedves és nincsenek rajta berepedések. Olykor azonban a száj belső felülete nem sima érzetű, hanem durva és duzzadt, vagy a szájnyálkahártya akár le is válhat.

A szájnyálkahártya sokféle behatásnak van kitéve, amelyek a szövetek vagy a szín megváltozását okozhatja. A szájnyálkahártyát érintő panaszok lehetnek jelentéktelenek, egyes esetekben azonban betegségre is utalhatnak. A szájnyálkahártya elváltozásai szempontjából a jellemző kockázati tényezők az alábbiak:

 • Nem megfelelő szájhigiéné

 • Vírusos vagy bakteriális fertőzések

 • Mechanikus irritáció, például fogszabályzó által

 • Krónikus gyulladásos állapotok

 • Dohányzás

 • Alkoholfogyasztás

Amikor a szájnyálkahártya duzzadt vagy durva, az a nyálkahártya fokozott igénybevételével vagy sérülésével állhat összefüggésben. Például ha forró, nagyon csípős vagy éles szélű ételeket ettünk. Esetenként a fogszabályzó fájdalmat okozhat a szájnyálkahártyán, ha a rögzítőelemek vagy a drótok dörzsölik azt.

A szájnyálkahártya lehetséges elváltozásai

Nagyobb sérülések esetén természetesen azonnal orvoshoz kell fordulni. A legtöbb esetben a szájnyálkahártya magától meggyógyul. A szájnyálkahártya-elváltozások nagyon sokfélék lehetnek:

 • A szájnyálkahártya gyulladását a vörös, duzzadt és fájdalmas nyálkahártya alapján lehet felismerni
 • Az afták kis, gyulladt hólyagocskák a szájnyálkahártyán
 • A herpeszes szájnyálkahártya-gyulladás afták képében jelentkezik, amelyek rendkívül fertőzőek
 • Egy hosszan tartó, fehéres színű lepedék gombás fertőzésre, például szájpenészre utalhat
 • Protézis viselése esetén a fogpótlás nyomási pontok kialakulását eredményezheti
 • Bizonyos gyógyszerek vagy betegségek okozhatnak panaszokat, például száraz szájnyálkahártyát

A szájnyálkahártya tisztázatlan elváltozásai esetén mindig fel kell keresni az orvost, hogy kizárjuk a rosszindulatú daganatot. A szájnyálkahártyán található, fehér foltok vagy csomócskák, amelyek nem törölhetők le, rákmegelőző állapotot vagy tényleges szájüregi rákot jelezhetnek. Szerencsére a szájnyálkahártya legtöbb problémája nem tartós.

Mi az a szájnyálkahártya-gyulladás?

A szájnyálkahártya gyulladása (sztomatitisz) vörös, duzzadt és fájdalmas területként jelentkezik a szájüregben. Súlyos gyulladás esetén vérzés, lepedék, szájszag és süketség társulhat, illetve a szájnyálkahártya le is válhat valamelyest. Legtöbbször bakteriális fertőzésre vezethető vissza, ritkábban felelősek a gyulladásért például a vírusok, gombák, gyógyszerek vagy egyéb betegségek. Az általában száraz szájnyálkahártya vagy a szájüregi sérülések is kedvezhetnek a baktériumok elterjedésének. A legjobban következetes szájhigiéné segítségével lehet ezeket megállítani.

Mit lehet enni szájnyálkahártya-gyulladás esetén?

Szájnyálkahártya-gyulladás esetén kerülni kell az éles szélű vagy kemény ételeket. Különben a nyálkahártyát még jobban irritáljuk. A forró, erősen fűszerezett vagy savanyú ételeket is száműzni kell az étlapról egy időre. A legjobbak a puha vagy lágy ételek, amelyeket kis falatokban lehet elfogyasztani. A hűsítő ételek vagy italok is kellemesek. Étkezés után ügyelni kell a gondos szájhigiénére, akkor is, ha a szájnyálkahártya fájdalmas.

Meddig tart a szájüregi gyulladás?

A kiterjedtség függvényében a szájnyálkahártya gyulladása meggyógyulhat néhány napon belül vagy elhúzódhat hosszabb ideig is. A legtöbb szájüregi gyulladás néhány napon belül rendeződik, mivel a szövetek itt különösen gyorsan regenerálódnak. Az erős vérellátás és a minimális szarusodás révén ugyanakkor a szájnyálkahártya különösen érzékeny. Olykor időt kell hagyni a gyulladásnak.

A szájnyálkahártya helyreállítása

Ha a szájnyálkahártya duzzanatát vagy durvaságát egy apró sérülés okozza, az legtöbbször magától meggyógyul. Adott esetben használhatunk fájdalomcsillapító gélt vagy szájöblítőt. A zsálya- vagy kamillatea gyulladáscsökkentő és duzzanatmérséklő hatású. Ezek az öblítések használhatók gyulladás vagy afta esetén, hogy a szájnyálkahártyát helyreállítsuk.

A száraz szájnyálkahártya olykor már megfelelő folyadékbevitellel megelőzhető. Kevés stressz, édességek csak mértékkel és a dohányzás kerülése – ezek mind hozzájárulnak az egészséges szájflórához. Ilyenkor a segítő baktériumok könnyen sakkban tarthatják a kevésbé hasznosakat. Olyan betegségeknél, amelyek befolyásolják a szájüreg egészségi állapotát (például cukorbetegség), különös odafigyelés szükséges. Ha nem szűnnek meg a panaszok, az okokat ki kell vizsgáltatni orvossal.

De a legjobb, ha a szájnyálkahártya elváltozásait rendszeres és gondos szájhigiéné segítségével megelőzzük. A fogmosás mellett célszerű fogselymet és szájöblítőt is használni. A nyelvet is rendszeresen kellene tisztítani és a lepedéktől megszabadítani. Emellett a professzionális fogtisztítás képes eltávolítani a baktériumokat a nehezen hozzáférhető helyekről is. Ez nemcsak a fogszuvasodást, fogkőképződést és fogínyproblémákat előzi meg, hanem a legjobb kiindulópont az egészséges szájnyálkahártyához.

További érdekes cikkek

Fogíny

A fogíny védi a fogakat és gondoskodik róla, hogy azok a helyükön maradjanak. Arról, hogy hogyan tehet szert egészséges fogínyre, itt olvashat.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás, más néven gingivitisz, gyakran a nem megfelelő szájhigiéné következménye. Hogy mit kell tenni fogínygyulladás esetén, itt tudhatja meg.

Szájüregi gyulladás

A szájüregi gyulladás (sztomatitisz) a szájnyálkahártya és a fogak igen fertőző gyulladását jelenti. Herpeszvírusok okozzák és rendkívül fájdalmas lehet.