Nyomási pontok és fogpótlás

Amikor a fogpótlás fájdalmat okoz

Becsült olvasási idő: 3:30 perc

Egy fogpótlás gyakran jelentősen megkönnyíti az életet – végtére is a fogpótlással újra jól lehet rágni. Azonban a protézishez tartozik egy hozzászoktatási időszak, amely során meg kell szokni az új idegentestet. Főként az elején a fogpótlás fájdalmat okozhat a rágásnál vagy kellemetlen nyomást fejthet ki a fogínyre: ennek következményei többek között a fájdalmas nyomási pontok. Fogpótlás ide vagy oda, ennek nem kell így lennie. Van rá lehetőség, hogy a fogpótlás ellenére elkerülje a nyomási pontok kialakulását és egyidejűleg örülhessen egy szép mosolynak.

Amikor a fogpótlás nyomási pontok kialakulását okozza

Amikor a fogprotézis új, gyakran alakul ki az érzés, hogy a szájüregben nincs elég hely. Ehhez jön még a fokozott nyálelválasztás, a megfeszített állkapocsizmok és az a tény, hogy a beszédet és az étkezést tulajdonképpen újra meg kell tanulni a protézissel. A kellemetlen

kísérőjelenségekhez tartoznak a nyomási pontok is. A fogpótlások fájdalmas sebeket vagy akár gyulladást okozhatnak a fogínyen vagy a szájnyálkahártyán.

A protézis csaknem mindig egy hozzászoktatási időszakkal jár. Bár a pótlást a páciens állcsontjáról mintázzák, a fogínynek és a nyelvnek meg kell szoknia azt. Főként ebben az időszakban okozhat a fogpótlás fájdalmat a rágásnál. Vagy a protézis kellemetlen nyomást gyakorol bizonyos pontokon.

Milyen típusú fogpótlások okoznak nyomási pontokat

A panaszok jellege minden protézis esetében eltérő: a kivehető protézisek között részleges és teljes pótlásokat különböztetünk meg. Míg a részleges protézis a megmaradt fogakra van rögzítve, a teljes pótlást csak a fogíny és a protézis közötti szívóerő tartja. Egy másik megoldás a teleszkópos protézisek alkalmazása, amelyeknél tartókapcsokat rögzítenek a megmaradt fogakra az egyenletes terhelés érdekében.

Nem ritka, hogy a részleges, teljes vagy teleszkópos protézisek fájdalmat okoznak. Gyakran éppen a teljes protézisnél alakulnak ki nyomási pontok. Ennél a fogpótlásnál különösen pontos illeszkedés szükséges, hogy ezáltal a rágóerőt lehetőleg nyomási pontok nélkül át lehessen vinni a fogakra. Amennyiben a szívóerő túl erős vagy nem elégséges, a fogpótlás a rágásnál fájdalmat, illetve egyéb panaszokat okozhat. A fogpótlás nyomási pontjait a fogorvos szüntetheti meg azáltal, hogy megfelelően illeszti a protézist. Különösen a protézis hozzászoktatási időszaka kellemetlen, azonban legtöbbször megéri.

Mennyi ideig tart a fogpótlás hozzászoktatási ideje?

Főleg az új fogpótlások járnak gyakran nyomási pontokkal. A hozzászokás néhány napig tarthat. A kezdeti időszak után a panaszok gyakran maguktól megszűnnek, mivel a száj hozzászokik az új helyzethez. Legtöbbször úgyis be van tervezve egy kontrollvizsgálat, amelynél a fogorvos megvizsgálja a protézis illeszkedését és szükség esetén igazít rajta. Ha nem elég a protézist lecsiszolni, esetleg egy anyaggal „alábéleli” a fogpótlást.

Mit jelent a fogpótlás alábélelése?

Az „alábélelés” egy lehetőség a protézis utólagos illesztésére. Ezáltal megszüntethetők a pótlás által kiváltott nyomási pontok, illetve a rágás közbeni fájdalom. Ehhez a fogorvos a jelenlegi protézissel egy új lenyomatot készít. A protézist ezután a fogtechnikai laboratóriumban ugyanazzal vagy egy puhább anyaggal feltöltik, illetve „alábélelik”. Az igazítás biztosítja az egyenletes terhelést és megelőzi a fogpótlás által okozott nyomási pontokat.

Hogyan kezelhetem a nyomási pontokat fogpótlás esetén?

A fogprotézis által okozott nyomási pontok kezelése legfőképpen az okot veszi célba. Egy új fogpótlás eleinte gyakran okoz nyomást vagy fájdalmat. Amennyiben a hozzászoktatás után nem tűnnek el a nyomási pontok, a fogorvosnak igazítania kell a protézisen. Ugyanez érvényes az olyan pótlások esetében, amelyek az állcsont változása után már nem illeszkednek vagy elhasználódtak.

A rosszul igazodó alak mellett a protézis nem megfelelő tisztítása is szóba jön oki tényezőként. Az ételmaradványok nem csupán nyomási pontokat okozhatnak, hanem elősegíthetik a baktériumok szaporodását és gyulladáshoz vezethetnek. Ezért nélkülözhetetlen a fogpótlás alapos tisztítása.

Amennyiben ennek ellenére a fogpótlás nyomási pontokat eredményezett, azok kamilla- és zsályateával végzett öblítésekkel vagy gyulladásgátló gélekkel kezelhetők. Nagyon forró, csípős vagy savtartalmú ételekről és italokról eleinte le kell mondani. Ezek tovább irritálhatják a szájnyálkahártyát. Panasz esetén általánosságban ellenőriztetni kell a protézis illeszkedését.

Ha a nyomási pontok csak később alakulnak ki

Akkor is felléphetnek nyomási pontok, ha a protézist már évek óta használják. Az állcsont és a szájnyálkahártya megváltozik az évek alatt. Ehhez jön a fogpótlás kopása. A szájüregben akkor alakulnak ki nyomási pontok vagy gyulladás, ha a fogpótlás már régóta jó szolgálatot tett. Ezért a rendszeres fogászati ellenőrzés különösen a protézist viselők számára fontos: Ellenőrzik az illeszkedést és a tartást, és így egyáltalán nem alakulnak ki nyomási pontok. Szükség esetén a fogorvos lecsiszolja a protézist vagy egy új anyaggal „alábéleli”.

A ragasztók alkalmazását mindig meg kell beszélni a fogorvossal, mert egy fogprotézis tulajdonképpen magától is rögzül. Ha a fogpótlás már egyáltalán nem illeszkedik, észszerű lehet egy újat készíttetni.

A fogpótlás megfelelő tisztítása megelőzi a nyomási pontokat

Nem csak az fontos, hogy a fogpótlás az állcsontra illeszkedjen és fordítva, hanem a helyes protézis- és szájhigiéné. Az ételmaradékok a protézis alatt nyomási pontok kialakulásához vezethetnek. Nem megfelelő tisztítás esetén továbbá baktériumok maradnak a protézisen, amelyek elősegíthetik a különféle panaszok, például fogínygyulladás, szájpenész vagy szájszag kialakulását. A protézist egy erős fogkefével és adott esetben fogselyemmel vagy egy interdentális kefével kell megtisztítani. A pótlások számára léteznek speciális tisztítószerek.

További érdekes cikkek

Fogínyvérzés

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető.

Szájüreg

A szájüreggel kezdődik az emésztőszervrendszer. Tudjon meg többet a szájüreg anatómiájáról, valamint működéséről és betegségeiről.

Fogszabályzó és fájdalom

Egy rögzített fogszabályzó irritálhatja a fogínyt, sebesedést okozhat vagy akár szájüregi gyulladást is eredményezhet.