Fogszabályzó és fájdalom

Kisebesedés nélkül a tökéletes mosolyig

Becsült olvasási idő: 2 perc

Sokaknál a rögzített fogszabályzónak már a gondolata is kellemetlen. Végül is a fogszabályozás gyakran nem csupán egy hosszan tartó, hanem kellemetlen ügy is: Nem ritka, hogy a fogszabályzó fájdalmat okoz. A rögzített fogszabályzó nem csupán a fogak eltolása miatt okoz fájdalmat, hanem a fogínyt is irritálhatja, kisebesedést okozhat vagy akár kedvezhet egy szájüregi gyulladás kialakulásának is.

Miért okoz a fogszabályzó fájdalmat a szájüregben?

Egy új fogszabályzó esetében gyakran nemcsak a fogak, hanem az egész szájüreg fáj. Az orcák belső felszínének, az ajkaknak, valamint a nyelvnek és a fogínynek először meg kell szoknia a fogszabályzót – és még a fogszabályzó apró kiemelkedéseire és nagyon érzékenyen, nyomási pontok és sebesedés kialakulásával reagálnak. Normális esetben a nyálkahártya néhány nap alatt megszokja a fogszabályzót, néhány hét múlva pedig már teljesen normálisnak érződik.

Mi segíthet, ha a fogszabályzó fájdalmat okoz?

Nem ritka, hogy a rögzített fogszabályzó fájdalmat okoz a szájüregben. Szabályosan dörzsölheti a szájnyálkahártyát és nyomási pontokat okozhat. A fogíny is irritált és gyulladt lehet. Ennek eredménye a fájdalmas fogínygyulladás. Ennek ellenére a fogszabályzó a választandó eszköz, ha egy szép mosolyról van szó. Néhány tipp segítségével megkerülheti a fogszabályzó által okozott fájdalmat:

A fogszabályzó és a fogíny ápolása

Az egészséges szájüreg alapja a napi többszöri fogmosás. Az alapos tisztítás által az elektromos fogkefe valószínűleg különösen célszerű rögzített fogszabályzó esetén. A fájdalom és fogproblémák nem csupán egy tartósan intenzív ápolással előzhetők meg. Adott esetben segít az antibakteriális szájöblítés is.

Helyes táplálkozás

A megfelelő tisztítás mellett elsősorban a táplálkozás játszik jelentős szerepet a fogaink egészségi állapotában. Édességeket és savanyú italokat csak mértékkel fogyasszunk – ez érvényes a fogszabályzót viselőkre is. A fogíny és a fogak ezáltal kisebb behatásnak vannak kitéve.

Nyomási pontok védelme

A rögzítőelemek vagy a drótok kiálló végei könnyen megszúrhatják és irritálhatják a szájüreget. Ilyen esetben segíthet a fogszabályzóviasz: Egyszerűen tépjen le egy kis darab viaszt és nyomja azt a fogszabályzón a szúrós részre. Ez enyhülést hoz nem csupán napközben, az étkezések között, hanem éjszaka is.

Gyulladás kezelése

Ha a rögzített fogszabályzó fájdalmat okoz, illetve a fogszabályzó révén fogínygyulladás alakult ki, segíthet egy gyulladásgátló gél kamillakivonattal. A kamillateával való gargarizálás is javasolható a fájdalom csillapítására. A fogszabályzót viselő páciensek gyakran kellemesnek találják ezt.

Mikor kell orvoshoz fordulni a fogszabályzó által okozott fájdalom esetén?

Nem ritka, hogy kis sebek, afta, fogínyvérzés vagy fogínygyulladás alakul ki. A fogszabályzók éppen az elején kellemetlenek.

A fogszabályzó által okozott fájdalom nagy része idővel megszűnik. Mert a szájüregben a sebek általában gyorsan gyógyulnak a különösen nagymértékű sejtosztódás következtében. Amennyiben a panaszok hosszabb ideje fennállnak, tanácsos ismét felkeresni a fogszabályzó orvost. Ő visszahajlítja vagy lecsípi a kiálló drótokat, hogy azok ne okozhassanak gyulladást.

További érdekes cikkek

Fogínyvérzés

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető.

Afta

Az afták apró, fájdalmas fekélyek a szájban. Általában jól kezelhetők és néhány nap alatt meggyógyulnak.

Szájnyálkahártya

A szájüreget szájnyálkahártya fedi. Mivel a szájnyálkahártya sejtjei gyorsan osztódnak, a sebek általában gyorsan gyógyulnak.