Egészséges fogíny

A fogaink érzékeny alapja

Becsült olvasási idő: 3 perc

A fogíny védi a fogakat és többek között gondoskodik róla, hogy azok a helyükön maradjanak. Ez éppen elég ok arra, hogy nemcsak a fogakat, hanem a fogínyt is gondosan ápoljuk. Ellenkező esetben idővel a fogíny visszahúzódása fenyeget, illetve fogínyvérzés vagy fájdalmas fogínygyulladás jelentkezik. Legkésőbb akkor eljön az ideje a megfelelő fogínyápolásnak: De hogyan gondoskodhatunk a legjobban az egészséges fogínyről?

Miért fontos az egészséges fogíny?

A fogínynek két fontos feladata van: A megfelelő helyen tartja a fogakat és védi a mélyebben található képleteket. A szájnyálkahártya részeként rendkívül jó a vérellátása és érzékenyebb a fájdalomra, mint a külső bőr. A fogíny gyulladása vagy sérülése ezért különösen kellemetlen, ezek tartósan befolyásolhatják a védőfunkciót.

Annál fontosabb a helyes fogínyápolás: Az egészséges fogínyt többek között az alapján lehet felismerni, hogy szorosan körbeveszi a fognyakakat és sápadt rózsaszínű. Ha a fogíny vörös és duzzadt, fájdalmas vagy akár vérzik is, akkor valószínűleg szájüregi gyulladás áll fenn.

A nem megfelelő fogínyápolás következményei

Ahogy az egész testünkben, a szájüregben is baktériumok telepedtek meg. Ha a baktériumok megtapadnak a fogakon, foglepedék (plakk) alakul ki. A napi fogmosással és fogínyápolással időben eltávolítjuk a lepedéket.

Ha ez nem történik meg, a baktériumok elszaporodhatnak és elterjedhetnek a fogak és a fogíny között. Ott méreganyagokat bocsátanak ki magukból, amelyekre az immunrendszer reagál. Ennek eredménye a fogínygyulladás. Egy ilyen gyulladás gyakran figyelmeztető jel, hogy jobban kellene törődni a szájhigiénével. A gondos fogínyápolás segítségével a gyulladás megszűnhet. Ha ez nem így történik, fogorvoshoz kell fordulni tanácsért.

Mi a nem egészséges fogíny veszélye?

A baktériumok és a gyulladás továbbterjednek. Ez nem csupán a fogszuvasodást és a fogkőképződést segíti elő, hanem a legrosszabb esetben a fogíny alatt mélyebben fekvő képleteket is megtámadhatja. Fogágybetegség esetén megnagyobbodnak a fogínytasakok, és végül a fogíny visszahúzódik.

Ezáltal már nem képes ellátni a tartó- és védőfunkcióját. Ez a betegség ráterjedhet a fogat rögzítő szerkezetre vagy a test más részeire, és fogvesztéshez vezethet. A fogíny gondos megtisztítása a fogorvos által megfékezheti a fogágybetegséget.

Hogyan lehet erősíteni a fogínyt?

Az egészséges fogíny és a szép fogak érdekében legjobb, ha megakadályozzuk a baktériumok megtelepedését a fogakon, hogy ezáltal el se kezdődjön a fog- és fogínyproblémák körforgása. A rendszeres szájhigiéné ezért alapvető a száj egészségéért. A következetes szájhigiéné mellett ide tartozik még a rendszeres fogorvosi ellenőrzés is. A gyulladás vagy fájdalom jeleit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha meg akarjuk előzni, hogy a fogíny visszahúzódjon.

11 tipp az egészséges fogíny érdekében

 • Alapos és rendszeres szájhigiéné a fogak és a fogíny ápolásával

 • Puha sörtéjű fogkefe alkalmazása

 • Fogselyem és alkalmanként fogköztisztító kefe használata

 • Baktériumok megállítása szájöblítéssel is

 • Esetleg a fogíny masszírozása a véráramlás serkentése érdekében

 • Megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre ügyelni, főleg C-vitamin

 • Az intenzív rágást igénylő élelmiszerek serkentik a fogínyt és a nyálelválasztást

 • Félévenkénti fogorvosi ellenőrzés

 • Olajos kezelés a szájüregi kórokozók ellen, például teafa- vagy kókuszolaj

 • Szükség esetén professzionális fogtisztítás

 • Egészséges étkezés és lehetőleg kevés cukor fogyasztása

Rendszeres sport, egészséges étkezés, kevés stressz – mindenki ismeri ezeket a tanácsokat az egészséges test érdekében. Amit olykor elfelejtünk: A szájhigiéné is alapvető része az egészséges életmódnak. A fogak és a fogíny ugyanúgy a testhez tartozik, mint más szervek – és ennek megfelelően hatással lehetnek arra. A helyes szájhigiéné mindig észszerű és egyáltalán nem is olyan nehéz.

Jótett az irritált fogínynek

A fogíny tartós gyulladása esetén mindenképpen érdemes a fogorvos felkeresése, hogy tisztázni lehessen az okot. Addig megfelelőek a házi szerek, mint például a kamilla- vagy zsályateával való gargalizálás. Alternatív módon az érintett területre lehet tenni a nedves teafiltert. Emellett a hideg is gyulladásgátló és duzzanatcsökkentő hatású lehet.

A vérellátás serkentésére gyengéden masszírozni lehet a fogínyt. A fogmosásnál vagy kemény ételek rágásakor hasonló hatás alakul ki. Óvatosan kell ilyenkor eljárni, végül is nem cél a fogínyt masszázs közben megsérteni. Ha nem irritálja a szájnyálkahártyát, használható egy kevés illóolaj a fogíny masszírozásához. Például csepegtethető teafaolaj a fogíny irritált részeire. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású.

Az egészséges fogíny védi és rögzíti a fogakat a helyükön, ezáltal fontos a hozzájárulása a száj egészségi állapotához. A gondos fogínyápolásnak köszönhetően még sokáig örülhetünk egy sugárzó mosolynak.

További érdekes cikkek

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás, más néven gingivitisz, gyakran a nem megfelelő szájhigiéné következménye. Hogy mit kell tenni fogínygyulladás esetén, itt tudhatja meg.

Szájüreg

A szájüreggel kezdődik az emésztőszervrendszer. Tudjon meg többet a szájüreg anatómiájáról, valamint működéséről és betegségeiről.

Fogínyvérzés

A fogínyvérzésnek többféle oka lehet. Jó hír: a fogínyvérzés általában gyorsan megszüntethető.