Babák és a fogzás

Amikor a baba első fogai kibújnak

Becsült olvasási idő: 4 perc

Az első fogak kibújása legtöbbször fájdalmas a csecsemő számára. A szájüreg ápolása is kellemetlenséget okozhat a gyermeknek. Ennek ellenére nagyon fontos az alapos szájhigiéné – már az első fogtól kezdve. Arról, hogy hogyan szoktatja hozzá a gyermekét az első fogakhoz és hogyan támogatja őt a fogzásnál, itt olvashat.

Babák és a fogzás: A legfontosabb első pillantásra

  • A fogzás általában a 6. és 8. hónap között kezdődik.

  • A fogak áttörése nagyon kellemetlen lehet a baba számára.

  • A fogzás jele lehet a nyűgösködés, sírás, nyáladzás, kipirult arc, kiütés, hasmenés vagy enyhe láz.

  • A rágókák, fogíny-masszázsgélek vagy hűtött ételek segíthetnek.

  • Ha kételyei vannak a fogzás során jelentkező, enyhén megemelkedett testhőmérséklet miatt, keresse fel a gyermekorvosát.

Mikor jön az első fog?

Minden gyermeknél eltérő, hogy mikor kezdődik a fogzás. A legtöbb csecsemőnél azonban a hatodik és nyolcadik hónap között lehet észlelni az első jeleket. Innen számítva körülbelül két év, mire mind a 20 tejfog kibújik. A fogacskák egy bizonyos sorrendben nőnek ki, az alsó állkapocs középső fogaival kezdve.

Miről ismerem fel, hogy a babám fogzik?

A legtöbb gyermeknek fájdalmat okoz az első fogak áttörése. A baba sírósabb, mint egyébként, és gyakrabban dugja a kezét a szájába? Akkor valószínűleg eljött a fogzás ideje. A következő jelek alapján ismerheti fel, hogy a gyermeke fogzik:

A fogzást kísérő jelenségek babáknál

Kísérő jelenség  
Nyugtalanság A gyermeke nyűgösködik és többet sír, mint szokott. Azonban nem minden gyermek szenvedi meg ugyanúgy az első fogakat.
Nyáladzás A fokozott nyáladzás is gyakori jele annak, hogy az első fog úton van.
Rágási inger Fogzásnál a babák hajlamosabbak arra, hogy mindent a szájukba vegyenek és harapdáljanak. Mindegy, hogy ez a saját ujjuk vagy a környezetükben lévő tárgyak.
Kipirult arc A kipirult arc is arra utalhat, hogy megkezdődött a fogzás.
Kiütés A fokozott nyálfolyás miatt a száj körül kiütés alakulhat ki. A kipirosodott popsi sem ritka.
Láz A hőemelkedés vagy enyhe láz teljesen normális a fogzás alatt. Ez feltehetően azzal függ össze, hogy ez idő alatt a gyermek immunrendszere gyengül.
Hasmenés Néhány csecsemőnél hasmenés alakul ki, amikor az első fogacskák kibújnak.

 

Figyelem! A láznak és a hasmenésnek egyéb okai is lehetnek. Normálisan csak a fogzás következtében nem emelkedik 38 °C fölé a gyermek testhőmérséklete. Ezért a fogzás alatt jelentkező láz esetén se habozzon időben felkeresni az orvost. Hasmenés esetén is érvényes: Nem feltétlenül a fogzás okozza. Kétséges esetben keresse fel a gyermekorvost.

Amikor a babánál megkezdődik a fogzás

Az első fog előtt

Fontos, hogy a gyermekét már a fogzás előtt hozzászoktassa a rendszere szájhigiénéhez. Ehhez megfelel egy ujjvédő. Ez lehetővé teszi Önnek, hogy a gyermeke fogatlan ínyét gyengéden megtisztítsa.

Amikor az első fog csúcsa látszik

Amint az első fog kibukkant a fogínyből, meg kell kezdeni az ápolását. Az ujjvédővel távolítsa el az esetleges táplálékmaradványokat. Megtisztíthatja a fogperemet egy nedves vattapálcikával is. Semmi sem szól az ellen, hogy már ekkor egy kevés gyermekfogkrémet használjon.

Amikor az első fog kibújt

Mossa meg a gyermek első fogait babáknak való fogkefével. Ezeknek különösen puha és rövid sörtéi vannak. Egy kis idő elteltével a gyermeke maga is megpróbálkozhat a fogmosással. Ennek ellenére az első életévekben Önnek is mindig meg kell mosnia a gyermek fogait. A gyermek mozgási képességei még közel sem elégségesek ahhoz, hogy minden zugot megtisztítson.

Segítség a babának a fogzáshoz

Az első fogak növekedése olykor igen fájdalmas lehet. Ha a fogíny piros és duzzadt, a következők segíthetnek:

Rágóka

Egy speciális, hűthető rágóka enyhülést hoz. Ne tegye azonban a rágókát a fagyasztóba, mert ott túlságosan lehűl. Ha még nincs rágókájuk, segít egy darab száraz kenyér, roppanós zöldség vagy egy hideg kanál is.

Foggél

A fogzásnál használható masszázsgél, mint amilyen a Kamistad® Baby gél, lehűti az irritált bőrt és ezzel csillapítja a fogzással kapcsolatos panaszokat. Legjobb, ha a gél alkalmazását egy kellemes fogínymasszázzsal köti egybe.

Masszázs

Megpróbálhatja a baba fogínyét géllel gyengéden masszírozni. Ha az állcsont viszket, sok baba ezt különösen kellemesnek találja. Ehhez megfelelő az ujjvédő, amelyet a szájüreg tisztítására használ. Ha nincs ujjvédője, különösen alaposan mossa meg a kezét, mielőtt a fogínymasszázst elkezdi.

Hideg pépek és tea

Ha a gyermek elég idős hozzá, a hűtött pépes ételek is segíthetnek. A fogzás alatt édesítés nélküli gyógyteák is megnyugtathatják a fogínyt. Különösen jó erre a célra a kamilla- és a zsályatea.

Ezért olyan fontosak a tejfogak

De a tejfogak úgyis hamarosan kiesnek! Ez a gondolat fut át az összes, fogmosás ellen hadakozó gyermek szüleinek fején. Az azonban, hogy a tejfogak nem is olyan fontosak, nagy tévedés. Bár az első fogak viszonylag gyorsan kiesnek, fenntartják a helyet a maradandó fogaknak. És ideális esetben azokat a gyermekének az élete végéig meg kell tartania.

A beszédtanuláshoz is fontosak az egészséges tejfogak. Ha az első metszőfogak egyenként vagy akár mind túl korán esnek ki, az a fogak nem megfelelő helyzetét vagy beszédzavarokat eredményezhet.

Egészséges fogak a kezdetektől

A szoptatás hozzájárul a gyermeke fogainak egészségéhez. Az anyatej mindent biztosít a baba számára, amire szüksége van. A mell szívása emellett erősíti a rágóizomzatot és ezáltal elősegíti az állcsont fejlődését. Később a megfelelő táplálás a fogzás alatt gondoskodik a legjobb feltételekről az egészséges fogak számára:

  • A fogszuvasodás megelőzése érdekében a babák és kisgyermekek kizárólag vizet vagy édesítés nélküli teát igyanak.
  • Egyébként is a lehető legnagyobb mértékben kerülje az édes vagy savanyú élelmiszereket. Ezek megtámadják a fogakat.
  • Egy éves kortól a legtöbb gyermek meg tudja rágni az ételt, és ezt is kell tennie – ez erősíti a rágóizomzatot és eltávolítja a lepedéket a fogacskákról.
  • Emellett a gyermek ekkortól már ne cumisüvegből, hanem pohárból igyon.

További érdekes cikkek

Szájhigiéné

A mindennapi szájhigiéné elengedhetetlen eszközei a fogkefe, szájvíz, stb. Tudjon meg többet szájápolási tippjeinkkel.

Fogíny

A fogíny védi a fogakat és gondoskodik róla, hogy azok a helyükön maradjanak. Arról, hogy hogyan tehet szert egészséges fogínyre, itt olvashat.

Szájpenész

A szájpenész a szájüreg gombás fertőzése. A szájpenész a nyelven és az szájpofán kialakuló, szürkésfehér felrakódásokról ismerhető fel és gyakran fájdalmas lehet.