A napi fog- és szájhigiéné nélkülözhetetlen az egészséges szájüreghez és garathoz. A szájhigiéné több mint fogápolás: A fogközöknek és a fogínynek is ápolásra van szüksége. Nemcsak a szájüregnek, hanem a szájnyálkahártyának és a garatnak is hasznára válik a megfelelő szájhigiéné. Helyes szájápolási tippjeink egészen egyszerűvé teszik a tisztítást, még fogszabályzó vagy fogpótlás viselése esetén is.

Szájhigiéné és szájápolási tippek

Szájszag

Szájszagnak hívjuk, ha a kilégzett levegő erős szagot áraszt. Gyakran a nem megfelelő szájhigiéné az oka, de betegségek is kiválthatják.

Szájüreg

A szájüreggel kezdődik az emésztőszervrendszer. Tudjon meg többet a szájüreg anatómiájáról, valamint működéséről és betegségeiről.

Fogíny

A fogíny védi a fogakat és gondoskodik róla, hogy azok a helyükön maradjanak. Arról, hogy hogyan tehet szert egészséges fogínyre, itt olvashat.

Szájnyálkahártya

A szájüreget szájnyálkahártya fedi. Mivel a szájnyálkahártya sejtjei gyorsan osztódnak, a sebek általában gyorsan gyógyulnak.

Babák és a fogzás

Amikor az első fogak kibújnak, az legtöbbször kellemetlen a gyermek számára. Azonban a fogzásnak nem kell mindig fájdalmasnak lennie.

Nyomási pontok és fogpótlás

Rosszul illeszkedő fogpótlás esetén könnyen alakulhatnak ki nyomási pontok. Arról, hogy mivel csillapíthatja ezeket a helyi gyulladásokat a szájban, itt olvashat.

Fogszabályzó és fájdalom

Egy rögzített fogszabályzó irritálhatja a fogínyt, sebesedést okozhat vagy akár szájüregi gyulladást is eredményezhet.

Fontos a szájápoláshoz

Fogkefe

A fogmosás a szájhigiéné alapja. Naponta legalább kétszer kell a fogakat alaposan megtisztítani. A fogakat és a fogínyt enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal kell megtisztítani. Azonban fogkefe és fogkrém segítségével nem érhető el a szájüreg minden fontos területe.

Fogselyem

A fogközöket is naponta meg kell tisztítani fogselyem segítségével. Ez a lépés hozzájárul a megfelelő szájápoláshoz. A klasszikus fogselymet egyszerűen kifeszítheti az ujjai között, így óvatosan megtisztíthatja a fogak közötti teret. Alternatívaként kapható fogselyemvilla is.

Szájvíz

A szájvíz csökkenti a fogkövet és nyelvlepedéket. A fehér nyelvlepedéket okozhatja például az élelmiszer-maradványok lerakódása, illetve visszavezethető szájbetegségekre is. A szájvíz fertőtlenít, megelőzheti a gyulladásokat és garantáltan eléri a szájüreg minden részét.

Nyelvtisztító

Egy nyelvtisztítóval megtisztíthatja a nyelvét az élelmiszer-maradványoktól, nyelvlepedéktől és baktériumoktól – mert azok szeretik a nedves és meleg környezetet. A napi szájhigiénés rutinjába célszerű bevonnia a nyelvtisztítót is.

Fogászati ellenőrzés

A fogkefével, szájvízzel és társaikkal végzett, napi szájápolás mellett a rendszeres fogászati ellenőrzés is hozzájárul az egészséges szájhigiénéhez. Még ha a szájüreg egészségesnek tűnik is, ezt a látszatot csak egy fogorvos tudja ténylegesen megerősíteni. Menjen el rendszeresen fogorvoshoz, és előzze meg a szájbetegségeket.

Kamistad® gél

  • A fogíny és a szájnyálkahártya enyhe gyulladásainak kezelésére

  • Afta esetén és fogpótlást vagy fogszabályzót viselő pácienseknél is alkalmazható